EnergiaTender

Napelem rendszerek

Egy egyszeri beruházással jelentős költségektől szabadulhat meg!

Napelem rendszerek

EnergiaTender

EKR

Egy egyszeri beruházással jelentős költségektől szabadulhat meg!

A napelem rendszerek telepítésének célja, hogy a rendelkezésre álló anyagi forrásokat és a szabad tetőfelületeket vagy szabadföldi területeket a lehető leghatékonyabban használjuk ki a villamos energia előállítására.

Egy minőségi napelem rendszer kiépítése egyszer igényel csak nagyobb beruházást.

A napelem rendszerek esetében kétféle működési rendszerről beszélhetünk, szigetüzemű, illetve a hálózatra visszatápláló napelem rendszerekről.

 • Szigetüzemű napelem rendszer esetén a megtermelt többletenergia akkumulátorokban kerül tárolásra. Abban az esetben amikor a napelemek nem termelnek (éjszaka, stb.), az energia az akkumulátorokból kerül felhasználásra.
 • A hálózatra visszatápláló napelem rendszer esetén a megtermelt többletenergiát a hálózat veszi fel. Abban az esetben amikor a napelemek nem termelnek (éjszaka, stb.), az energia a hálózatról kerül felhasználásra. Ebben az esetben kétirányú, úgynevezett ad-vesz mérőóra szükséges. A hálózatra visszatápláló napelem rendszer az egyik legkényelmesebb napenergia-hasznosítási mód, valamint az engedélyeztetése és a felépítése is viszonylag egyszerű!

Hagyományos típusú invertereknél fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású valamint árnyékolástól mentes legyen. Az tény, hogy direkt napsütésben, derékszögű beesési szögben és alacsony hőfokon működnek a napelemek a legjobban, viszont ennek ellenére felhős időben is akár 50-90%-os kihasználtsággal tudnak termelni.

A nem déli tájolású elhelyezéskor ugyan úgy, mint a felhős időben, a megfelelő dőlésszöget kell megtalálni. Az északi tájolású tetőfelületekre azonban nem telepítünk napelemeket, mert azok működése nem éri el az optimális kihasználtságot. A keleti és nyugati tájolások esetben sem használható ki a teljes teljesítmény, viszont az 50-90 %-os kihasználtság itt is elérhető.

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos családi ház esetében nagyjából másfél millió forintról van szó, de minél nagyobb tétel kerül telepítésre, annál kedvezőbb lesz a végső költségek alakulása.

A villamos energia árak változása, a földrajzi helyzet és a tájolás, illetve a felvehető támogatási összegektől függően egy napelem 10-20 év alatt visszahozza a befektetett költségeket, az az belátható időn belül már akár nyereséget is képes termelni.

Mivel a napelemes rendszerek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így nagyon alacsony a karbantartási igényük. Abban a nem várt esetben, ha mégis valami meghibásodna, azt a telepítő cég a legtöbb esetben garanciálisan kijavítja, mivel az egyes elemekre akár 30 év garancia is biztosított.

A napelemeket ma már 30-40 évre tervezik, és a jó minőségű anyagok felhasználásának (rozsdamentes acél, alumínium, edzett üveg) köszönhetően az extrém időjárásnak is ellenállnak. A napelemgyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget használnak fel.

Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelezettsége. A napelem panelek 98%-ban újrahasznosíthatóak.

Nem építési engedélykötelesek a magyarországi jogszabály szerint a háztartási méretű napelemes rendszerek.

A szigetüzemben működő 50 kW-ot meghaladó rendszerek már engedélyhez kötöttek, mivel ezek már nagyobbak, mint a háztartási méretű rendszerek.

A hálózatra visszatápláló rendszerek esetében csak a területileg illetékes áramszolgáltatóhoz kell bejelenteni a rendszert.

A hazai villámvédelmi jogszabályok szerint villámhárítót nem kötelező felszereltetni a családi házakra, mert a napelemek 10 kW teljesítmény alatt nem jelentenek valós kockázatot. Azonban a biztonságot mindig szem előtt kell tartani! Érdemes szakértővel elemeztetni a villámvédelmi kockázatot és ez alapján meghozni a döntést.

A napelemeket nemcsak tetőre szerelhetőek fel, hanem összeállíthatók a földön is. Praktikus okai vannak annak, hogy általában a tetőre kerülnek fel a rendszerek, mert így nem foglalnak fölösleges helyet a házhoz tartozó telekből. Egy normál családi rendszer (16 db panel) súlya 2-3 száz kilogramm. Ezt a súlyt ideális esetben minden tetőszerkezetnek meg kell tudni tartania.

A napelemes rendszerek legfontosabb kellékei közé tartoznak még a speciális kábelek és csatlakozók, az inverter, az egyéb villamos berendezések és a napelemeket a tetőhöz rögzítő alumínium tartószerkezet.

napelem rendszerek EnergiaTender

Napelemes rendszerek kivitelezése

TIER 1-es kategóriájú napelem panelek

EKR

A napelem rendszerek kivitelezésénél Partnerünk az alábbi főbb berendezéseket használja, mely berendezések a saját kategóriájukon belül a legjobbak közé tartoznak!

Inverter:

 • SolarEdge,
 • Fronius,
 • Huawei,
 • SAJ

Az inverterek közül a SolarEdge és a Huawei rendelkezik teljesítményoptimalizálóval, ami lehetővé teszi a napelem panelenkénti szabályozást, valamint magas alap jótállás vonatkozik rájuk (10-12 év).
Mindegyik megbízható hazai szervízháttérrel rendelkezik és Magyarországon ez a négy típus a legelterjedtebb.

Napelempanelek:

 • Sharp,
 • JA Solar,
 • Trina Solar,
 • Risen,
 • Talesun,
 • Qcell

A felsorolt napelem panelek mindegyike TIER 1-es kategóriájú napelem panel, ami a megbízható magas minőséget tükrözi.

A nemzetközi gazdaság egyik legfontosabb információját a Bloomberg szolgáltatja, azzal, hogy a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) keresztül vizsgálja a napelemgyártókat, hogy a gazdaság szereplőinek megkönnyítse napelem panelek kiválasztását.

A megbízhatóság egyik kritériuma, hogy a listára azok a gyártók kerülhetnek fel, akiknek évente legalább eléri a legyártott napelem panelek összes teljesítménye az 500 MW-t. A panel gyártók nemzetközi besorolási rendszere (BNEF PV Module Tiering System) a „tiering” rendszer.

Három kategóriája van:
TIER 1: a gyártó cégek legmagasabb minőségi besorolása
TIER 2: másodosztály
TIER 3: harmadosztály

TIER 1: A világ napelem termelésének nagyságrendileg 2%-a rendelkezik ilyen besorolással. Az alábbi követelményeknek kell megfelelniük a gyártóknak:

 • A teljes gyártási folyamatot viszik végig a kristálynövesztéstől az összeszerelésig, a folyamat végig minőség ellenőrzött.
 • Nagyfokú automatizáltság jellemzi a folyamatot. Emberi tevékenység minimális.
 • A gyártó legalább 5 éve van a piacon és 10-15 év gyártói jótállást vállal a termékeire, a 25 éves teljesítménygarancia mellett.
 • Rendelkeznek saját kutatás-fejlesztéssel és a saját szabadalmaztatott termékeiket fejlesztik.
napelem

Szaldó elszámolás kontra Bruttó

2024-től nem kérhető a szaldó elszámolás

EKR

A napelem rendszerek által termelt villamos energia elszámolásának változásai:

A jelenlegi szaldó elszámolás (nettó) rendszer átalakítását Európai Uniós szabályozás írja elő, aminek a célja, hogy a napelemes termelő-fogyasztók is kivegyék a részüket az egyre nagyobb naperőmű kapacitáshoz kapcsolódó növekvő hálózati költségekből.

A 2023. december 31-ig megkötött szaldó elszámolású szerződések 2024. után is változatlanok maradnak.

Az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldó elszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. Az önerőből, vissza nem térítendő támogatás nélkül telepített és 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, háztartási méretű napelem rendszerek esetén a jelenleg is hatályos elszámolási szabályok (szaldó elszámolás) változatlanok maradnak.

A támogatásból megvalósított napelemrendszerek esetében eredetileg 2021 július elsejétől megszűnt volna a jelenlegi szaldó elszámolás, azonban a kormány június 30-án új rendeletet fogadott el.

A napenergia elszámolásának módja:

A szaldó elszámolásban az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül a házi napelem rendszerünk által megtermelt energia, valamint a szolgáltatótól vételezett energiának a különbségét veszi az áramszolgáltatónk, így a szolgáltató hálózata, mint egy végtelen akkumulátorként is működik.

A napos időszakokban megtermelt és általunk fel nem használt energia, a téli többlet felhasználást kompenzálja.

A bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy nem az adott időszakban vételezett és visszatöltött energia különbségével számolunk el, hanem külön határozzák meg a napelemes rendszer tulajdonosa által a hálózatból vásárolt áram árát, illetve az általa megtermelt, hálózatba visszatöltött energia árát.

Jelenleg az áram tényleges ára (kWh/Ft) minden villanyszámlában feltüntetésre kerül, ami a fizetendő összeg 50-60%-a. A többi a szolgáltató által üzemeltetett rendszer fenntartási költsége.

Napelem rendszer 2,5 kW felett

A villamos energia hálózatot fel kell fejleszteni

EKR

Módosult az elosztói szabályzat a háztartási méretű kiserőművek engedélyezésének módjában!

Napelem rendszer 2,5 kW felett csak 3 fázison létesíthető 2021. április 30-tól!

2021. április 30-a után a szolgáltató felé leadott napelem rendszer csatlakozási kérelmeket 1 fázison, már csak 2,5 kW-os inverterig lehet leadni. Ha ennél nagyobb inverterre van szükség a napelemes rendszerhez, akkor a hálózatot fel kell fejleszteni 3 fázisra, ami extra költséggel járni. A jelenlegi szabályozások szerint 32 Amper költségmentes a szolgáltató felé.

Ennek értelmében, ha 1 fázisról normál 3×16 Amperre módosítunk, akkor a 48 Amperből csak 32 Amper lesz költségmentes. A további 16 Amper díja az Eon jelenleg érvényben lévő díjszabása alapján 3.600 Ft + ÁFA Amperenként.

A napelemek által előállított egyenáramot az inverter alakítja át váltakozó árammá. Az inverter számos védelmi funkcióján felül a villamosenergia hálózathoz való csatlakozást is biztosítja. Az inverter által átalakított áram a kétirányú ad-vesz mérőórán halad át, ami képes mérni a megtermelt és az elfogyasztott energiát is.

Magyarországon egy 1 kW-os napelem rendszer teljesítménye 1050 és 1250 kWh között van évente.

Egy 2,5 kW-os inverter maximum 3 kWp napelem rendszert tud működtetni. Ez azt jelenti, hogy körülbelül évi 3.300 kWh energia termelésére lehet elegendő, ami nagyságrendileg havi 10.500 Ft-os villanyszámla kiváltását teszi lehetővé.

napelem rendszerek EnergiaTender
A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény fokozásához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk. A cookie-k (sütik) használatának szabályzatáról bővebb információt és tájékoztatást a linkre kattintva tudhat meg: